"לאמניות פמיניסטיות היה מאד קשה להרים כאן את הראש"

האמנית נועה צדקה חושפת חזה, עושה צרכים בדלי, קוראת תיגר על הצילום הגברי אבל מתעקשת "אני לא דגל". בראיון למגזין בית לאמנות ישראלית, לקראת השתתפותה בקורס "סיפור(ה) של צילום ישראלי", היא מספרת על המחקר שלה על נשים צלמות ומסבירה למה הפסיקה לצלם
נועה צדקה. צילום: תומר קאפ
צאלה קוטלר הדרי

צאלה קוטלר הדרי

אוגוסט 2021 I דימוי: נועה צדקה, צילום: תומר קאפ

"אני קרובה ונמצאת בנושא הפמיניזם בצילום עוד מאז שהייתי סטודנטית לצילום בבצלאל", נזכרת האמנית נועה צדקה, "עוד כשהייתי בתחילת שנות העשרים שלי הייתי עירנית לשיח שהתפתח סביב הצילום ולכך שכל המרצים שלי גברים. הבחנתי במה שמלמדים אותי שלגיטימי להראות בצילום ומה שאינו לגיטימי. הבנתי כבר אז עד כמה הדברים קשורים מגדרית. שמתי לב איך לתוך שפת הצילום הופנמה השפה הצבאית עם ביטויים כמו 'אני יוצא למשימת צילום', 'אני יוצא לשטח' או 'יש כמה אסטרטגיות לראות את זה'. אני זוכרת שכסטודנטית התעניינתי באמניות אמריקאיות פמיניסטיות והרגשתי שאין מספיק אמנות פמיניסטית בישראל, גם הקצת שהיה דוכא. היה לעג לאמנות פמיניסטית ואמניות נשים שהצליחו מחקו את נקודת המבט המגדרית. לעיתים התנשאו על נקודת המבט הזאת, עשו ממנו פרודיה. לאמניות פמיניסטיות היה מאוד קשה להרים פה את הראש".

מאז הפכה צדקה לאמנית מוערכת, זכתה בפרס האמן הצעיר (2001), פרס עידוד היצירה (2004), ופרס שרת התרבות בשנת 2011. בשני העשורים האחרונים היא מרצה בעצמה במחלקה לצילום בבצלאל. ולדבריה, למרות שנדמה שעל פניו דברים השתנו, לא כך הדבר: "עדיין יש בצילום ובהוראת אמנות הצילום תפיסות מאוד גבריות, הרי כולנו למדנו ממרצים גברים ואנחנו משכפלות את זה הלאה מבלי לשים לב. אנחנו עיוורות לזה". 

בחודש אוקטובר יפתח בבית לאמנות ישראלית הקורס "סיפור(ה) של צילום ישראלי" בהנחיית שירלי וגנר ובהשתתפות עילית אזולאי, מיכל היימן וצדקה. הקורס יעסוק בצלמות ישראליות שפעלו ופועלות בישראל; חלקן נדחקו והודרו מהנרטיב המקומי. בתוך כך, הקורס יסקור את פועלן של כ-50 נשים צלמות וינסח מחדש את סיפורו של הצילום הישראלי.

העיסוק של צדקה בצילום ובפמיניזם מלווה את פועלה, כאמור, בעשורים האחרונים – צדקה באה לתקן. בשנת 2019 אצרה את התערוכה "הצלמת שאכפת לה – ואני צילמתי ובכיתי בכיתי וצילמתי" שהוצגה לראשונה כחלק מתערוכת "חלוצות הצילום" ביוזמת פסטיבל הצילום בתל אביב. בתערוכה זו הציגה צילומים של פרידה מאיר יעקובסון, עליזה הולץ, לו לנדאוור, אנה ריבקין בריק, חוה סלומון, בטינה אופנהיימר, בהירה עדן, נעמי צור, יעל רוזן ורונית שני. 

את המשפט המצוטט בשם התערוכה: "צילמתי ובכיתי בכיתי וצילמתי" אמרה אנה ריבקין בריק לחברתה המשוררת והסופרת לאה גולדברג. "לא החשיבו את אנה ריבקין בריק כצלמת אמנית בזמנה ועבודתה לא נכנסה להיסטוריית הצילום האמנותי. אנה האמינה בדור הילדים וצילמה אותם, היא ראתה את דור גילה, דור המלחמה, כדור הרוס שאין בו תקנה ויכולת לריפוי. אבל לא התייחסו אליה ברצינות, אמרו שהיא עושה דברים מתקתקים וקיטשים. גם אני, לצערי, ראיתי אותה כך אבל כשהלכתי לארכיון הציוני גיליתי את מרחב הפעולה שלה. מצאתי צלמת הומניסטית עם רצון לשנות דברים דרך הצילום. כמוה, גם אני חושבת שאפשר לבכות עם צילום ואפשר לבכות כשאת מצלמת. לכן, בחרתי בציטוט זה לשם התערוכה. כשאני למדתי צילום המילה 'בכי' בכלל לא היתה לגיטימית ולא היה לגיטימי לשתף תחושות ורגשות שעלו בזמן הצילום. היו מסתכלים על צילומים ואומרים עליהם דברים כמו 'יש פה שני מישורים' ואני אף פעם לא הבנתי באיזה מישורים מדובר. או שאמרו על העבודות שלי שאני צריכה לצאת מהפרטי-אישי אל הכללי, ואני חושבת שהכל קשור. אני מציעה לראות את הדברים בצורה קצת יותר חיה, מעורבבת".  

צדקה החליטה להרחיב את המחקר בנושא ולצלול להיסטוריה של המקום בו היא למדה ומלמדת צילום. כך נולד הספר "האמת הפוטוגרפית אמת טבעית היא, כרוניקה של מחלקה לצילום" שיצא לאור בהוצאת רסלינג בשנת 2019. "קיבלתי מענק מבצלאל והאינטואיציה הובילה אותי לעשות מחקר על המחלקה לצילום ולבחון איך היא התחילה. כשנכנסתי לחומרים נוכחתי לדעת שהיתה מחלקה לפוטוגרפיה ב-1910 ובשנות הארבעים הייתה צלמת יחידה שלימדה בה – לו לנדאוור, שהגיעה לישראל מברלין בשנות השלושים. בהתחלה היא עשתה צילומים התיישבותיים של קרן היסוד אבל הצילום שלה, גם אז, היה קצת שונה. מצאתי עוד חומרים שלה וגיליתי שהיא הייתה צלמת ניסיונית, בספר אני מתחקה אחריה. אני נזהרת לקרוא לה אמנית כי אני חושבת שבאותה תקופה נשים אמניות אפילו לא יכלו להרים את הראש ולהגדיר את עצמן ככאלו. העבודה על הספר הובילה אותי לגילויים על צלמות נוספות ולכל אחת מהן מגיע מחקר בפני עצמו. אבל לצערי המחקר על צילום בישראל בקושי קיים והוא ברגרסיה, זה עצוב נורא".

נועה צדקה, רומקה ומירון, תל אביב, 2015
נעמי צור, סן שיין, פלורידה, 1977. מתוך התערוכה "הצלמת שאכפת לה – ואני צילמתי ובכיתי בכיתי וצילמתי"
לו לנדאוור, פורטרט עצמי ירושלים, 1944. מתוך התערוכה "הצלמת שאכפת לה – ואני צילמתי ובכיתי בכיתי וצילמתי"

על פי צדקה, "אמנות הצילום קשורת ג'נדר ולא ניתן להפריד את הג'נדר מהצילום. אמנות נמצאת ומתרחשת מתוך הסובייקטיביות של כל אחד ואחת", היא אומרת ומסבירה: "הנה, תראי את לונה צ'מטאי-סלפטר, אצנית המרתון המדהימה שסבלה מכאבי המחזור והתקשתה לסיים את הריצה, אף אחד לא דיבר על הנושא הזה לפניה. לכן, חבל בעיני שאמניות כמו תמר גטר או דגנית ברסט מחקו את הדיבור הג'נדרי והפנימו את השפה ששלטה פה במשך עשרות שנים. כאילו הדיבור הג'נדרי לא רלוונטי, כי אמנות היא תמיד מעל ומעבר. כאילו אמנות היא אחרי הג'נדר ולא נמצאת בספציפיות של האמן או האמנית, כאילו דיבורי הג'נדר מלכלכים את האמנות. אבל די, אנחנו אחרי זה. הרי כל היופי הוא בסובייקטיביות של האמנות, בדרך בה כל אחת ואחד מביא את הספציפיות של עצמו, והעצמיות לא יכולה להיות מנותקת ממגדר. הג'נדר קשור מבחינתי גם להוראה ולמחקר. אני לא צריכה להזכיר שאני אישה אלא זה בי, זה חלק מהפעולה".

העבודה הצילומית של צדקה היא אוטוביוגרפית. בספרה "המעבר בתעלת הדמע תקין" (שד"ר אסנת צוקרמן רכטר עסקה בו בהרחבה בהרצאה שהעבירה לאחרונה בבית לאמנות ישראלית) צדקה כותבת ומצלמת את החרדות שלה, חושפת גוף, הפרשות, קשיי נשימה ומצבים אינטימיים. הספר מורכב מטקסטים וצילומים בטכניקה אנלוגית. אלא שבשנים האחרונות צדקה הפסיקה לצלם ולהציג. 

"ההוראה נעשתה חלק מאוד מרכזי בעבודה שלי והמחקר בא מתוך ההוראה", היא מסבירה, "מעולם לא חשבתי שאעסוק במחקר, דברים קרו תוך כדי ודבר הוביל לדבר. לקחתי על עצמי קצת תפקיד גדול, יש המון עבודה לעשות במחקר על הצילום. אני מקווה שמחכה לי גם עוד הרבה עבודה לעשות כאמנית. אני רוצה לעשות את 'המעבר בתעלות הדמע תקין 2', עם טקסטים וצילומים חדשים אבל אין לי פניות לגשת לחומרים. זה קרה מכל מיני סיבות; גם טיפלתי באמא שלי, אני מטפלת באבא שלי, יש לי ילדים, החיים, הפרנסה. אבל אני שמחה שיש לי חומרים שמחכים שאשים לב אליהם, בינתיים הם שוכבים בקופסא שהצטברו בה שש שנים של פילמים שעדיין לא פיתחתי. אני מצלמת רק באנלוגי וזה כל היופי – האנלוגי יכול לספוג שהיות, הפסקות. אני נותנת לפילמים לנוח ממני". 

"בשנים האחרונות אני לא מצלמת. ההוראה נעשתה חלק מאוד מרכזי בעבודה שלי והמחקר בא מתוך ההוראה. אני מקווה שמחכה לי עוד המון עבודה לעשות כאמנית. 

"יש לי חומרים שמחכים לי, פשוט החיים לא אפשרו לי לשים לב אליהם בינתיים. מחכה לי קופסא עם פילמים שצילמתי במשך 6 שנים ועדיין לא פיתחתי. 

"זה כל היופי באנלוגי – הוא יכול לספוג שהיות, הפסקות. אני נותנת לפילמים לנוח עוד קצת". 

את העבודה על הספר "המעבר בתעלות הדמע תקין" החלה צדקה בעת שהותה בהולנד כאמנית צעירה במהלך לימודיה לתואר שני באקדמיה המלכותית לאמנות באמסטרדם והוא יצא לאור בהוצאת רסלינג בשנת 2009. לא פעם התייחסה לכך שהספר נולד בזכות "כריות תמיכה כלכליות" שקיבלה בהולנד, בעוד שבישראל הדיון על 'תמיכה באמנים כן או לא' עדיין מתקיים ולוקה בחסר. "קיבלתי בהולנד מלגה לשנתיים, סטודיו ודירה ועשיתי בזכות זה המון", אומרת צדקה, "מהתקופה הזאת בהולנד גם התחילו ההסתגרויות, התחילה הכתיבה. אני באה מבית ספרותי אבל התחלתי לצלם כי זה היה בשבילי בריחה ממלל. דווקא בהולנד החלה תשומת הלב אלי גם כאמנית כותבת. הם נתנו לי תמיכה, הדפיסו את הספר הראשון שלי ועוד ספר שבעקבותיו יצא לאור 'המעבר בתעלות הדמע תקין'. לדעתי, תמיכה באמנים היא הכרחית, אמנות זאת עבודה שצריכה עזרה כדי שהיא תקרה". 

אותן הסתגרויות שמתארת צדקה היו תהליך פרפורמטיבי של פעולה רדיקלית: צדקה הייתה מסתגרת בחלל במשך כמה ימים ולא יוצאת ממנו, ישנה על מזרן ועובדת בו, רושמת וכותבת על הקירות, עושה את הצרכים בדלי, מתארת אותו כ"זיכרון חי של סובייקטיביות אפשרית". את פעולת ההסתגרות האחרונה ביצעה בשנת 2016 בגלריה בארי. גם במוזיאון תל אביב לאמנות הקצו לה חלל להסתגרות בשנת 2007

מהי האמירה בפעולת ההסתגרות?

"ההסתגרויות היו תגובת נגד שלי לסטריליות, בכל המובנים, של העבודה האמנותית. מהשלב של עבודת האמן או האמנית בסטודיו ואיך הסטריליות הזאת עוברת כמכבש אל הדימוי ואל חללי התצוגה. כל הזמן יש דרישה לדימוי שנראה טוב, שיכול להימכר. רציתי שיבוש, רציתי גם לשחרר את הטקסטים שלי, אז במהלך ההסתגרויות הייתי כותבת ישר על הקיר דברים גולמיים. ניסיתי לתרגל שיבוש, אז הייתי שותה כדי להשתכר ולהיות קצת משובשת, לא להיות "נכונה". זה היה יוצא דופן שמוזיאון תל אביב לאמנות אפשר לי להסתגר כי אני עדיין נחשבת לאמנית אאוטסיידרית. עבודות שלי לא נמצאות בשום אוסף של מוזיאון".

מפתיע. איך זה קרה?

"תשאלי את המוזיאונים, הם לא קונים עבודות שלי למרות שאני פעילה לאורך שנים. אני חושבת שזה קורה כי הממסד מבקש, מחיה ומזין אמנות אחרת. גם לעשות תערוכה של מישהי שמצלמת את הבית שלה ואת ילדיה, כמוני, זה היה יוצא דופן. לכן, שמחתי כשפרסמתם את התמונה שלי עם החתול כי לא רצו להראות אותה במוזיאון משום שאני מראה בה את עצמי, את כולי, זה חשוף ואורגני והממסד לא אוהב את זה. זה 'יותר מדי' שאינו פרובוקטיבי ואינו שואף לנקי ובלונדי, זה פשוט יותר מדי סובייקט, יותר מדי גוף. כאמנית אישה אני אמנם עוסקת באמנות הגוף אבל לא בצורה בוטה או ישירה מדי, אני חושבת שזה מה שמייחד אותי, בסופו של דבר אני עוסקת בכל הנושאים האלה בצורה ביישנית, אני לא דגל".

נועה צדקה, הסתגרות מס.9, מוזיאון תל אביב, 2007
נועה צדקה, 2 פרחי כוכב, הוסטל, וארשה, 2002
נועה צדקה, מיטה, 1995
נועה צדקה, שארית הסתגרות, 1999

הרצאות מקוונות, סיורי אמנות ומפגשי אמן

עמוד האירועים של בית לאמנות ישראלית

לקריאת כתבות נוספות במגזין של הבית >

Facebook