בסדנה זו נשלב התבוננות מודרכת עם כתיבת טקסטים על ציורים מאוסף המוזיאון ודיון ביקורתי בטקסטים האלו. הנחת המוצא של הסדנה היא שהתבוננות אינה פעולה טבעית בתקופתנו, שפועלים בה כוחות שונים כנגד ההתבוננות.
התבוננות היא מילה הקרובה לבִינה, ויש בה שהות, עיון, תבונה – ובמילים אחרות שיחה קרובה ודרוכה עם יצירת האמנות. בסדנה לא נעסוק בכתיבת רקע (היסטורית או תיאורטית) על היצירה, אלא במפגש ישיר עם היצירה כפי שהיא מגלה את עצמה לעינינו.
המפגשים יכללו דיונים עקרוניים על המפגש ביצירת אמנות, התבוננות מודרכת בציורים במוזיאון, ודיון במתכונת של סדנת כתיבה על כתיבת המשתתפים.
הסדנה תכלול שישה מפגשים של 3 שעות כל אחד (כולל הפסקה קצרה).
מנחה: פרופ' דרור בורשטיין
למידה פרונטלית, במוזיאון ת"א לאמנות, הספרייה לאמנות על שם מאיר אריסון, תרומת הקרן המשפחתית על שם תד אריסון.
* דמי ההשתתפות אינם כוללים כניסה למוזיאון ואנו ממליצים למשתתפים לרכוש מנוי שנתי למוזיאון תל אביב שיאפשר להם כניסה חופשית והמשך עבודת כתיבה גם בין המפגשים ולאחריהם.
** סדר המפגשים בתכנית נתון לשינויים בהתאם להתקדמות.
מהי התבוננות גרועה; מהי יצירת אמנות ומהו מפגש נכון בה (בעקבות מחשבת הציור הסיני הקלסי ודיוויד הינטון); איך רוצה יצירת האמנות שנדבר עליה; יצירת האמנות כחלום שהתגשם ודיבור על יצירת אמנות מול דיבור עם יצירת אמנות (בעקבות מחשבת החלום של ג'יימס הילמן); הנחיות מעשיות להתבוננות ביצירת אמנות.
28/3/2024
תזכורת קצרה להנחיות המעשיות; כתיבה קבוצתית על ציור אחד מאוסף מוזיאון תל אביב (הקבוצה תתחלק לשניים וכל מחצית תכתוב על אחד משני ציורים מסוימים); התכנסות ודיון ראשוני בטקסטים; בבית – עיבוד הטקסטים ומשלוח למורה.
4/4/2024
דיון בטקסטים שנשלחו; מפגש שני (קצר יותר) עם הציור הנ"ל לשם עיבוי ושיפור הטקסט (קריאה מומלצת מראש: Between Two Colmars מאת ג'ון ברג'ר).
11/4/2024
תזכורת קצרה להנחיות המעשיות; כתיבה על ציור נוסף; התכנסות ודיון ראשוני בטקסטים; בבית – עיבוד הטקסטים ומשלוח למורה.
2/5/2024
הצגת אפשרויות נוספות של כתיבה על אמנות בעקבות דוגמאות מופת: מכתבים (בעקבות רילקה על סזאן), הייבּוּן, מסה אינטימית (בעקבות שרה בריטברג-סמל על דליה אמוץ); ניתוח סמיולוגי (בעקבות רולאן בארת); שירה על אמנות (אקפרסיס).